Αρχική|Ιστορία|Διαμονή|Παραλίες|Αξιοθέατα|Διασκέδαση-Φαγητό-Καλούδια|Χάρτης-Πως θα πάτε-Μετακινήσεις

Ναυτιλιακά-Τουριστικά Γραφεία-Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, scooter, σκαφών

Η Άνδρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στις Κυκλάδες, μετά από την Νάξο. Το έδαφός της αποτελείται από τις σειρές βουνών που χωρίζονται από τις κοίτες των ποταμών, σχηματίζοντας φαράγγια και κοιλάδες που φυτεύονται με  αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα. Οι βορειοανατολικές ακτές της Άνδρου είναι εκτεθειμένες σε βόρειους ανέμους που φυσούν σχεδόν όλο το χρόνο, έτσι το κλίμα της είναι ήπιο, ξηρό και πολύ υγιεινό. Τα πολλά τρεχούμενα νερά και το θαυμάσιο κλίμα κάνουν την Άνδρο ένα από τα πιο εύφορα νησιά των Κυκλάδων. Είναι πλούσιο σε οπωροφόρα δέντρα και ελαιόδεντρα.

 

Το νησί έχει περίπου 10.500 κατοίκους. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι Χώρα ή Άνδρος. Το κύριο λιμάνι είναι το Γαύριο.

Η Άνδρος είναι η πατρίδα πολλών πλοιοκτητών ήδη από το 1880 και το ναυτικό μουσείο της, στη Χώρα, είναι μια διαθήκη σε αυτούς.

Η Άνδρος προσφέρει πολλές ευκαιρίες για νυχτερινή ζωή και ψυχαγωγία. Υπάρχει ένας υπαίθριος κινηματογράφος στη Χώρα, επίσης πολλά καφέ, ταβέρνες, εστιατόρια, discos και κέντρα με ελληνική μουσική.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Άνδρος πήρε το όνομά της από τον πρώτο άποικο, τον Άνδρο, γιο του Ευρύμαχου και  εγγονό του Απόλλωνα και της Κρέουσσας. 

Ιστορικά, η Άνδρος κατοικήθηκε από Κάρες, Φοίνικες, Κρητικούς, και Πελασγούς. Κατά τη διάρκεια των περσικών πολέμων, το νησί καταλήφθηκε από τους Πέρσες και προσχώρησε αργότερα στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Αργότερα πέρασε στους Μακεδόνες, και αργότερα στους Ρωμαίους. Η Άνδρος απόλαυσε τη μεγάλη ευημερία κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων, παρά τις επιδρομές πειρατών. Το 1207, κατακτήθηκε από τους Βενετούς, οι οποίοι έχτισαν τους πύργους και τα κάστρα, ερείπια των οποίων υπάρχουν μέχρι σήμερα. Το 1537, κυριεύτηκε από τον Μπαρμπαρόσσα και το 1556 περιήλθε στην κατοχή των Οθωμανών, μέχρι 1821. Ο Θεόφιλος Καΐρης κήρυξε την Επανάσταση και το νησί ελευθερώθηκε το 1830 με τη Συνθήκη του Λονδίνου. Το 1943, το νησί βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τους Γερμανούς και καταστράφηκε εντελώς.

Ξαναχτίστηκε διατηρώντας μια ζηλευτή αρχιτεκτονική και σήμερα αποτελεί ξεχωριστό τουριστικό προορισμό καθώς διαθέτει πολύ καλή υποδομή και βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας και συνεπώς στο Αεροδρόμιο των Σπάτων, την κύρια πύλη εισόδου στη χώρα.