Αρχική|Ιστορία|Διαμονή|Παραλίες|Αξιοθέατα|Διασκέδαση-Φαγητό-Καλούδια|Χάρτης-Πως θα πάτε-Μετακινήσεις

Ναυτιλιακά-Τουριστικά Γραφεία-Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, scooter, σκαφών

Ενετικό κάστρο

Το "Κάτω Κάστρο" βρίσκεται στην άκρη της χερσονήσου της Χώρας  με την οποία συνδεόταν μέσω της πέτρινης αψιδωτής γέφυρας που διασώζεται ως σήμερα , γνωστή ως καμάρα.

Το φρούριο παρείχε προστασία στους κατοίκους της χώρας από τις επιδρομές των πειρατών που αφθονούσαν στο Αιγαίο.

Στο εσωτερικό του φρουρίου υπήρχε το "Μέσα Κάστρο" που χρησίμευε ως κατοικία του ηγεμόνα και από το οποίο λίγα πράγματα διασώζονται.

Το 1943 βομβαρδίστηκε από την ναζιστική αεροπορία και καταστράφηκε μεγάλο μέρος του.

Σε υψόμετρο 585 μ., έξω από το χωριό Κοχύλου, βρίσκονται τα ερείπια του Παλαιόκαστρου. Σήμερα έχουν απομείνει τμήματα των τειχών και κάποιες δεξαμενές, μέσα στο Κάστρο έχει κτιστεί η εκκλησία της Φανερωμένης.
Για να πάτε χρειάζεται προετοιμασία καθώς θα πρέπει να ανεβείται τα 143 σκαλοπάτια ως την είσοδο του κάστρου.

Τα Κάστρα κτίστηκαν επί Βενετοκρατίας, από τον ηγεμόνα του νησιού Μαρίνο Δάνδολο από το 1207 έως το 1236.

 

Πύργος Αγίου Πέτρου

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Άγιος Πέτρος. Χτίστηκε τους ελληνιστικούς χρόνους (3ος αιώνας π.Χ.) και είναι το πλέον καλοδιατηρημένο αρχαίο μνημείο του νησιού. Πρόκειται για κυκλικό κτίσμα, ύψους 20 μ. και διαμέτρου 6,50 μ., από μεγάλες ορθογώνιες πέτρες  3,5 μ. ύψος.
Επέβλεπε το θαλάσσιο πέρασμα μέχρι και τα νησιά Γυάρος, Κέα, Κύθνος και Σύρος. Μάλλον ήταν παρατηρητήριο.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Βρίσκεται στη Χώρα. Εκτίθενται ευρήματα των ανασκαφών και ανάγονται στη γεωμετρική εποχή. Προέρχονται από την αρχαία Παλαιόπολη, αρχαία Ζαγορά και άλλους τόπους του νησιού. Τα εκθέματα καλύπτουν την ιστορία του νησιού μέχρι τα βυζαντινά χρόνια.

Ανάμεσά στα εκθέματα υπάρχουν αγάλματα και κεραμικά, γλυπτά της αρχαϊκής εποχής, όπως οι δυο κούροι, της κλασικής και ρωμαϊκής εποχής, τον εντυπωσιακό Ερμή της Άνδρου, το ρωμαϊκό αντίγραφο του πασίγνωστου αγάλματος του Ερμή του Πραξιτέλη.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

Βρίσκεται στη Χώρα. Μουσείο προσφορά του Νίκου και της Ελίζας Γουλανδρή. Στεγάζει μόνιμες εκθέσεις μοντέρνας τέχνης και κάθε χρόνο οργανώνει έκτακτες εκδηλώσεις και εκθέτει έργα μεγάλων καλλιτεχνών.

Ναυτικό Μουσείο

Το Ναυτικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα επιβλητικό κτήριο στην άκρη της χερσονήσου της Χώρας. Διαθέτει μια πολύ πλούσια συλλογή  ναυτικών αντικειμένων, εξαρτήματα πλοίων και μινιατούρες παλαιών σκαφών καθώς και πλούσιο αρχείο φωτογραφιών και εγγράφων.

Καϊριος Βιβλιοθήκη

Βρίσκεται στη Χώρα. Στεγάζεται στο υπέροχο διατηρητέο κτίσμα. Στεγάζει τεράστιο όγκο βιβλίων και ιστορικών ντοκουμέντων καθώς και το ιστορικό αρχείο του νησιού

Πηγή Σάριζα

Έξω από το χωριό Αποίκια, 4 χλμ από τη Χώρα βρίσκεται η φημισμένη πηγή Σάριζα. Η πηγή βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό και το νερό φτάνει μέχρι την πλατεία. Το νερό της Σάριζας θεωρείται από τα καλύτερα στο κόσμο και γι αυτό την επισκέπτονται καθημερινά πολλοί επισκέπτες.

Μένητες

Πηγές, πλατάνια και τρεχούμενα νερά συνθέτουν το μοναδικό σκηνικό στον οικισμό Μένητες. Βρίσκεται κοντά στη Μεσσαριά και το όνομά του προέρχεται από τις Μαινάδες, τις νύμφες του Διονύσου. Να πάτε!

Πιθάρα

Έξω από τα Αποίκια, περπατώντας σ' ένα κατάφυτο μονοπάτι φτάνετε στους καταράκτες της Πιθάρας. Θέλει κουράγιο αλλά το θέαμα που θ' αντικρίσετε θα σας αποζημιώσει.

Σπήλαιο Αλαδινού

Κοντά στο χωριό Αλαδινό στα νότια του νησιού βρίσκεται το σπήλαιο, με πλούσιο διάκοσμο σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα αξιοποιημένο και δεν είναι πάντα ανοικτό, ούτε ο δρόμος φτάνει μέχρι την είσοδο.

Μοναστήρια

Μονή Παναχράντου (10ου αι.), κοντά στο Έξω Βουνί

Μονή Τρομαρχιανής, κοντά στο Κόρθι

Μονή Ζωοδόχου Πηγής (9ου αι.), κοντά στο Γαύριο

Μονή Αγίου Νικολάου, κοντά στα Αποίκια

Μονή Αγίας Μαρίνας , κοντά στα Αποίκια