Αρχική|Ιστορία|Διαμονή|Παραλίες|Αξιοθέατα|Χάρτης-Πως θα πάτε-Μετακινήσεις

Ηφαίστειο

Η μεγαλύτερη καλντέρα στον κόσμο βρίσκεται εδώ στη Σαντορίνη.

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης ξεκινάει τη δραστηριότητα του πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μόλις πριν 50 χρόνια δημιούργησε στο νησάκι Νέα Καμένη την νεώτερη ηφαιστειακή στεριά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ηφαίστειο που αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου, ευθύνεται για την  καταστροφή  του Μινωικού πολιτισμού. Το τσουνάμι που δημιουργήθηκε τότε έφτασε στην Αφρική.

Τόσο η καλντέρα, όσο και τα γύρω νησάκια είναι επισκέψιμα με σκάφος. 

Ακρωτήρι-Αρχαία Θήρα 

Το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη, ο προϊστορικός οικισμός και ο πολιτισμός τους είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου την προϊστορική εποχή.

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στη Σαντορίνη τη Νεολιθικής Εποχή.

Στο ξεκίνημα της εποχής του χαλκού οι αρχαιολόγοι μιλούν ήδη για οικισμό στο Ακρωτήρι.

Τα επόμενα χρόνια ο οικισμός μεγάλωσε και χάρη στο λιμάνι του αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα του Αιγαίου.

Ο πλούτος έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους του Ακρωτηρίου να δημιουργήσουν ένα μοναδικό πολιτισμό, με μια πορεία 4000 χρόνων, στο χώρο του Αιγαίου.

Ο οικισμός στο Ακρωτήρι έχει έκταση περίπου 200 στρέμματα.

Όλα τα στοιχεία των ανασκαφών μαρτυρούν το υψηλό βιοτικό επίπεδο και τις ιδιαιτερότητες του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων του Ακρωτηρίου.

Η πολεοδομία, τα πολυώροφα κτίρια το αποχετευτικό δίκτυο, οι υπέροχες τοιχογραφίες, δείχνουν μεγάλη ανάπτυξη και πρόοδο.

Το Ακρωτήρι υπήρξε εμπορικό κέντρο της Ανατολικής μεσογείου σε πλήρη ακμή μέχρι τη στιγμή γύρω στο 1700 -1600 π.χ., που μια μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ανάγκασε τους κατοίκους του να μεταναστεύσουν. Υλικά από την ηφαιστειακή έκρηξη κάλυψαν τα πάντα και ήρθε η αρχαιολογική σκαπάνη να ρίξει κάποιο φως ήδη από τον 19ο αιώνα. Τις πρώτες συστηματικές ανασκαφές στο Ακρωτήρι ξεκίνησε ο σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος το 1967 και τις συνέχισε μέχρι το θάνατο του το 1974.

Αξιοθέατα-Διατηρητέα 

Αξίζει να επισκεφθείτε τα ενδιαφέροντα Μουσεία και τις δεκάδες εκκλησίες που βρίσκονται σε ολόκληρο το νησί.

Αξιολογότατη είναι επίσης η αρχιτεκτονική των διατηρητέων οικισμών που οδηγεί πίσω στους προηγούμενους αιώνες.

Το νησιώτικο στυλ υποχρεωτικά προσαρμοσμένο στο κρημνώδες έδαφος αναπτύχθηκε με μοναδική εφευρετικότητα και ιδιομορφία.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η Σαντορινιά αρχιτεκτονική είναι μοναδική στον κόσμο.

Προϊόντα

Τα προϊόντα για τα οποία φημίζεται η Σαντορίνη είναι τα κρασιά, η φάβα, οι στρογγυλές και οι μικρές άνυδρες ντοματούλες.

Επίσης φημισμένα είναι τα πανέμορφα πλεκτά χαλιά και τα κεντήματα.